dimarts, 8 de març del 2011

RUTA 3.- AL CAP DE L'ASE


Recorregut              16 quilòmetres aproximadament
Temps                      5 hores
 Llocs a destacar   barraca Toni l'andalús; Penya Llarga, barranc de la Molà, pla del  Pujol, pinar del Cap de l'Ase, barranc del Rafal,  fonteta del Rafal:antic poblat morisc


Sortim de la Plaça Major cap a La Font. Tirem pel carrer La Mar, creuem recte la carretera de Pinet i per darrere de les cases pugem per un senderol de penyes al Gurugú. Passem per davant d’una senzilla caseta de camp i arribem a un camí ample. Tirem a la dreta cap a La Plana; al proper creuer de camins, a l’esquerra, i pel costat de la caseta de Minguet “El Peleret”continuem per una zona on hi ha prou casetes de camp i alguns “xalets”. Baixem en direcció a la fàbrica de palets però trencarem a l’esquerra. El camí ample es tornarà poc a poc en una senda empinada; baixem fins el riu Pinet, afluent del Vernissa; el creuem i per un senderol preciós i relativament ample, arribem a la barraca de pedra seca de Toni        “ l ’Andalús “. Caldria protegir-la com totes les altres que existeixen al terme de Llutxent.
Tornem senda arrere i tirem pel primer caminet que trobem a la dreta que ens durà a un senderol molt estret, en vistes al riu de Pinet  i per la serra de Rafelet de “Tiberio”,  sense deixar-lo, anem baixant per les taules de Paco “Vicent Ramón”  fins el riu esmentat. A la dreta continuem la marxa pel centre del torrent, observant el desequilibri natural existent. Travessem el riu i arribem al camí asfaltat del Rafal. S’encaminem a la dreta i sense deixar-lo albirem a tramuntana la Penya Llarga i a migdia la lloma Abadia, indret on els nostres avantpassats tallaven ginebres per fer estaques que empraven per a plantar vinya i adreçar els ceps. Arribem a un creuer que hi ha uns senyals de passejar a cavall, s’hem d’enfilar a l’esquerra, i per un bon camí arribem a la Poletana. Per baix dels Pallerets, les rodalies del barranc de la Molà i la malladeta El Bou, sense deixar-nos el camí de terra arenisca , pujant una suau costera i deixant a la dreta la llometa dels Alls, passem pel costat de la caseta de “Joaquin” de Gargori ; estem arribant al pla del Pujol.
Creuem un camí ample i pel d’enfront ens dirigim a la caseta de Manolito Bonora. Abans d’arribar, ix una senda nova, feta per les motos, la qual sense deixar-la anem pujant pel barranc dels Castellets fins el pinaret del Cap de l’Ase: indret que va ser cremat, on el bosc  mediterrani  manifesta la seua capacitat de regeneració: pi pinyoner, llentiscle, aladern, coscoll, bruc, timó, romer, argelaga, arbocer, etc. són els seus habitants. Podem esmorzar  o dinar i descansar. No hi ha aigua.
Sense deixar la senda arribem al camí que comunica El Surar amb La Catalana. Estem en l’Alt de la Terrerola, nom de pardalet. Doblem a la dreta, al voltant d’un quilòmetre, passem un planet, on a l’esquerra hi ha unes taules on s’ubiquen ruscs per a la producció de la mel, estem  en la caseta del Diari; no es veu des del camí. Un poc més endavant, després d’una baixadeta en mal estat, cal deixar el camí i seguim un senderol que ens portarà per la malladeta del “Sapo” a la carena que separa el barranquet Aspre del barranc del Rafal. En la bifurcació, tirem per la dreta avall. Ens trobem a l’ombria del barranc del Rafal rica en flora autòctona, on el cim és l’Alt de Barreres. Al cara-sol es troba la lloma Estreta i la cova de Les Meravelles. Poc a poc i amb molta cura, sortim del barranc des d’on divisem els primers bancals conreats fins arribar a la Font del Rafal. Descansem, bevem i s’alimentem.
Sense abandonar l’ample camí, baixem per la cova Tella i pel Pla de Badenes cap al riu. Ens desviem pel torrent i pel mateix lloc on hem pujat abans d’arribar a la carretera i sense deixar-nos-el , arribem al camí de la Xoquera que ens portarà al camí asfaltat del Corral de Bataller. Trenquem a la dreta i per la fàbrica de palets cap a Llutxent i pels carrers de La Plana, Baix i Beat José Aparicio  arribem a la Plaça Major.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada